Arbetsrätt
LAS, Arbetstidslagen, semesterlagen, lagen om lönesättning, lagen om kränkande särbehandling, kollektivavtal och fackligar förhandlingar…
Arbetsrätt
Arbetsrätt
Arbetsrätten är den del av svensk lagstiftning som styr förhållandet mellan arbetsgivarna och de anställda. Vissa regler i lagarna kan ersättas och kompletteras av kollektivavtal, till exempel reglerna om arbetstid. Sådana regler kallas för dispositiva. Det finns även tvingande lagregler som alltid gäller och som inte går att avtala bort.
Det är många lagar inom arbetsrätt som ni som arbetsgivare förväntas kunna och måste följa (se här intill).
Att göra eller skriva fel i ett anställningsavtal, kan bli både besvärligt och kostsamt för en arbetsgivare. Om du som arbetsgivare känner dg osäker på vad som gäller kan vi på baraNU hjälpa er. Allt från att tolka och förklara lagens mening och kollektivavtalens betydelse inom svensk arbetsmarknad. Vi på baraNU är också väl anlitade vid förhandlingar mellan arbetsgivare och fackliga organisationer.
Vi hjälper arbetsgivare att göra rätt från början. Vi ger också stöttning i alla frågor som gäller arbetsrätt, kollektivavtal, anställningsavtal och lönesättning.
Sedan Kajsa och Thomas kom in i bilden har jag kunnat sova på nätterna. Jag slipper grubbla och har någon att luta mig emot.

Som arbetsgivare behöver du ha koll på vad nedanstående lagar innebär:
- Arbetsmiljölagen (AML)
- Arbetstidslagen (ATL)
- Diskrimineringslagen
- Förtroendemannalagen (FML)
- Föräldraledighetslagen
- Lagen om anställningsskydd (LAS)
- Lagen om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande arbetstagare och arbetstagare med tidsbegränsad anställning
- Lagen om vissa anställningsfrämjande åtgärder
- Lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL)
- Semesterlagen
- Studieledighetslagen (SLL)
Det ska vara lätt att göra rätt.