Aktuellt

Här samlar vi viktig info och annat som vi tycker är aktuellt. 

Kommunikationsinsats mot arbetslivskriminalitet startar

Låga priser kan ha en mörk baksida. Läs om hur människor utnyttjas och hur du kan göra skillnad. Det är några av budskapen i den kommunikationsinsats som Arbetsmiljöverket tillsammans med flera andra myndigheter lanserar i dag, den 28 november….

Läs mer

Artikel hämtad från: RSS – Prenumerera på nyheter

Lasta servicebilen rätt och rädda liv

Att lasta servicebilen rätt, och surra fast redskapen ordentligt, kan rädda liv vid hastiga inbromsningar eller krock. Servicebilen är en nödvändig del av vardagen för många inom bygg- och installationsbranschen. Två enkla checklistor för chefer och medarbetare ska öka säkerheten i bilarna.
Prevent och installatörsparterna inom Svenskt Näringsliv och LO står tillsammans bakom ett kostnadsfritt informationsmaterial om hur man lastar servicebilar på ett säkert sätt. Materialet vänder sig till arbetsgivare, skyddsombud och anställda på mindre och medelstora bygg- och installationsföretag.

–…

Läs mer

Artikel hämtad från: Cision News

Bättre förutsättningar för sjukhusmåltider kan leda till kortare vårdtider

Måltidsverksamheterna på landets sjukhus har utvecklats positivt de senaste åren, trots det äts maten inte alltid upp. Det är allvarligt för patienter som riskerar undernäring. En pressad vårdpersonal med för lite tid och för låg kunskap om matens medicinska betydelse kan vara hinder. Det visar en kartläggning som Livsmedelsverket har gjort….

Läs mer

Artikel hämtad från: Livsmedelsverket – pressmeddelanden

Satsning på ökad kunskap om mens och graviditet i byggsektorn

Antalet kvinnor i byggsektorn ökar, och därmed även behovet av att lyfta frågor som menshälsa och graviditet. Fräscha toaletter med rinnande vatten och kunskap om hur man undersöker vilka arbetsuppgifter som funkar för gravida är frågor som byggena nu ska få hjälp att lyfta i en satsning från arbetsmarknadens parter och Prevent.
Syftet med projektet är att attrahera fler kvinnor till byggsektorn, men också att få de som arbetar där att stanna kvar i högre utsträckning. 

– Vi hoppas ge kunskap och mod att prata om frågorna, så att man inte står handfallen när en kvinna blivit gravid eller…

Läs mer

Artikel hämtad från: Cision News

Allt fler arbetsmiljöbrott lagförs

Antalet arbetsgivare och företag som lagförs för arbetsmiljöbrott har ökat de senaste åren, visar siffror från Arbetsmiljöverket, Polisen och Åklagarmyndigheten. Ett viktigt skäl är ett fördjupat och strukturerat samarbete mellan myndigheterna sedan tre år tillbaka som har förbättrat handläggningen av arbetsmiljöbrott….

Läs mer

Artikel hämtad från: RSS – Prenumerera på nyheter

Nationell amningsstrategi för bättre stöd till föräldrar

För att alla föräldrar, oavsett var de bor, ska få det stöd de behöver och frågar efter finns nu en nationell amningsstrategi. Den ska ge vården bättre förutsättningar för att främja och stödja amning. Men även ge stöd till föräldrar där amningen inte fungerar….

Läs mer

Artikel hämtad från: Livsmedelsverket – pressmeddelanden

Webbinarium om digitaliseringen av Arbetsmiljöverkets regler

Arbetsmiljöverkets utvecklingsarbete med regelförnyelse fortsätter. Målet är att göra det enklare att hitta, förstå och använda arbetsmiljöreglerna. På ett webbinarium den 10 november visar Arbetsmiljöverket hur det blir när reglerna digitaliseras….

Läs mer

Artikel hämtad från: RSS – Prenumerera på nyheter

Ny lagstiftning – restauranger och kaféer måste erbjuda mat och dryck i återanvändbara matlådor och muggar i stället för engångskärl

Från 1 januari 2024 ska företag som serverar mat och dryck i engångskärl erbjuda kunden möjlighet att få maten eller drycken i återanvändningsbara kärl som matlådor eller muggar. Kravet gäller de företag som serverar mat och dryck i engångskärl till fler än 150 kunder per dag….

Läs mer

Artikel hämtad från: Livsmedelsverket – pressmeddelanden