Aktuellt

Här samlar vi viktig info och annat som vi tycker är aktuellt. 

Fler nödvattentankar stärker Sveriges beredskap

Den nationella beredskapen för att kunna förse befolkningen med dricksvatten vid kris stärks. Antalet nödvattentankar som kommuner kan låna ska både bli fler och större….

Läs mer

Artikel hämtad från: Livsmedelsverket – pressmeddelanden

Interna och externa kanaler för visselblåsning

Från och med 17 juli i år ska vissa företag och myndigheter ha interna visselblåsarkanaler på plats. Senast samma datum ska Arbetsmiljöverket och flera andra myndigheter ha lanserat externa kanaler för visselblåsning….

Läs mer

Artikel hämtad från: RSS – Prenumerera på nyheter

Äkta Gränna Polkagris får skyddad geografisk beteckning

EU-kommissionen har sagt ja till att Äkta Gränna Polkagris får skyddad geografisk beteckning. En Äkta Gränna polkagris måste därmed tillverkas på ett särskilt sätt i norra Småland på östra sidan om sjön Vättern i Gränna socken….

Läs mer

Artikel hämtad från: Livsmedelsverket – pressmeddelanden

Livsmedelsverket deltar i stort kemikaliesamarbete inom EU

Livsmedelsverket medverkar i ett nystartat sjuårigt kemikaliesamarbete inom EU. EU-länderna och Storbritannien ska tillsammans ta fram nya metoder för att minska mängden skadliga kemikalier i omgivning och miljö. I sin tur kan det leda till mindre oönskade kemikalier i livsmedel….

Läs mer

Artikel hämtad från: Livsmedelsverket – pressmeddelanden

Kolla var fisken kommer ifrån i midsommar

Till midsommar står många läckerheter på matbordet, inte minst en uppsjö av fisk och skaldjur. Fisk är både gott och nyttigt så njut gärna av det flera gånger i veckan – men kolla var den är fiskad, särskilt om du vill bli gravid i framtiden. Vissa miljögifter kan nämligen vara skadliga för fostret flera år efter att du fått i dig dem med maten….

Läs mer

Artikel hämtad från: Livsmedelsverket – pressmeddelanden

Anmäl förare för utstationering i Sverige

Ska du som arbetsgivare etablerad i ett annat land skicka en förare att utföra en yrkesmässig transport i Sverige? Eller beställer du en transport från ett annat land till Sverige? Då berörs du av de nya reglerna om utstationering av förare. Reglerna finns för att stärka förarnas arbetsvillkor och skapa sund konkurrens för transportbranschen….

Läs mer

Artikel hämtad från: RSS – Prenumerera på nyheter

Parterna för ut- och inhyrd personal samverkar mot sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier som drabbar ut- och inhyrd personal faller ofta mellan stolarna. Det beror bland annat på okunskap om vem som har arbetsmiljöansvaret. Nu samarbetar Almega Kompetensföretagen och LO för att med Prevents kostnadsfria webbverktyg höja kunskapsnivån bland chefer och skyddsombud om att förebygga sexuella trakasserier.
– Sexuella trakasserier har ofta sitt ursprung i makt, gamla vanor och osunda strukturer. En stor del av problemen beror på okunskap om vad som är sexuella trakasserier och vad man ska göra om någon drabbas, säger Lena Skärhult, projektledare på Prevent….

Läs mer

Artikel hämtad från: Cision News

Länsstyrelsernas kontroll granskad

Samordning och likabehandling kan förbättras i länsstyrelsernas kontroll av livsmedelsföretag. Det visar Livsmedelsverkets och Jordbruksverkets gemensamma rapport om länsstyrelsernas kontroll inom den så kallade primärproduktionen….

Läs mer

Artikel hämtad från: Livsmedelsverket – pressmeddelanden

Så minskar du riskerna med handintensivt arbete

Många svenskar har ett arbete där de riskerar att få belastningsskador i händer och underarmar. Men det finns goda förutsättningar att minska riskerna. Prevent har nu tagit fram en steg för steg-guide för att komma igång.
Arbete som är handintensivt innebär upprepade handrörelser som sker i ett högt tempo och med kraft. Det förekommer i många branscher.

– Handintensivt arbete riskerar att leda till belastningsskador i bland annat händer och underarmar. Besvären kommer ofta smygande och kan ta lång tid att utveckla. I värsta fall kan det leda till långvariga besvär som påverkar både arbete…

Läs mer

Artikel hämtad från: Cision News