Det har väl inte gått någon förbi att det är viktigt med hälsa och att leva sunt? Men vad är god hälsa och vad är att leva sunt?

En balanserad hälsa är när du både är fysiskt aktiv, har en god kroppssammansättning och en hög självkänsla. Kombinationen av det här ger dig möjligheten till att leva ett långt liv där du också är frisk och välmående.

Att det är viktigt att träna och att ”äta rätt” är något jag tror alla VET men har svårt för att i praktiken utföra. Men om vi börjar med träning och vad som är rätt där, så utifrån att hålla sig frisk från hjärt- och kärlsjukdomar behöver du göra något fysiskt under 150min i veckan. Att göra något fysiskt innebär att du behöver ha någon form av pulshöjande aktivitet. Det kan lika gärna vara att kratta löv som att vara ute och promenera. Men för att räknas som en pulshöjande aktivitet behöver den vara ihållande under minst 10min.

Att träna styrketräning på gym eller att vara ute och golfa anses inte ingå i fysisk aktivitet pga att man inte håller pulsen uppe under tillräckligt lång tid.

Har du ont om tid och hinner inte med att gå till gymmet? Det finns några genvägar om du vill bli fysisk aktiv och undvika hjärt- och kärlsjukdomar. Kör då högintensiv träning istället och dina minuter fördubblas.

Högintensiv träning är när du fått upp pulsen så mycket att du inte högt kan säga hela meningar, utan kan få ut enstaka ord. Så länge du kan ”snacka” med någon utan problem, då har du inte kommit till ett högintensivt läge.

Exempel på högintensiv träning kan vara att springa fort, köra back- eller trappträning, intervallträning, ett sprintpass på gymmet, cirkelträning och liknande. Det är bara att testa olika sorters träningar ute som inne och se om du kan prata obehindrat under din träning. Om du kan det, så räknas minut för minut och om du får fram ett ord eller två då kan du fördubbla dina minuter. Ju mindre tid du har för träning, se då till att istället höja intensiteten på de träningspass du gör .

Så är du fysisk aktiv enligt definitionen 150min pulshöjande aktivitet per vecka? Räkna ut din fysiska aktivitet genom att addera dina minuter du är fysisk aktiv på varje vecka. Hur många minuter får du ihop?

Vad är då god kroppssammansättning? Det sättet som är mest omtalat är att prata om vilket BMI man har. Men gör det enklare! Ta fram ett måttband och mät ditt midjemått istället och se vad det säger. Ditt måttband luras inte. Måttbandet drar du runt midjan, mellan navel och revben och efter att du gjort en normal utandning.

Om du vill undvika hjärt- och kärlsjukdomar så se till att ha ett hälsosamt midjemått. För kvinnor är det under 80cm och för män 94cm. Ligger du som kvinna mellan 80-87cm och du en ökad risk att få hjärt- och kärlsjukdomar och ligger du från 88cm eller över så är det en mycket ökad risk. För män är måtten istället ökad risk mellan upp till 102cm och allt över en mycket ökad risk. Så vilket midjemått har du?

En god självkänsla är det som bidrar till hur du mår mentalt; hur trygg du är i dig själv, hur din mentala inställning är och hur du hanterar stress. Har du mött den där personen som inte kan ta komplimanger, som skyller på andra när det händer något, som ständigt är rädd och orolig och som lätt blir stressad?

En person med dålig självkänsla har ofta det här, ska vi kalla dem ”symptom”? Bra självkänsla är något vi kan träna oss till och när vi når det så försvinner de ”symptom” en person med dålig självkänsla har.

Att träna upp sin självkänsla är kanske den svåraste träningen vi kan utsätta oss för, för helt plötsligt måste vi ifrågasätta oss själva, våra tankar och våra invanda mönster. Har du en dålig självkänsla så ta en genväg – ta hjälp! Det finns mängder av böcker att läsa, bland annat har Mia Törnblom en många tips och metoder till hur du kan öva upp din självkänsla. Olof Röhlander har en handbok i mental styrketräning där det också finns handfasta verktyg som du kan använda. Samtal är också en metod som kan hjälpa dig och det handlar om att hitta den form som passar dig bäst; en coach, en mental tränare, någon som arbetar med kognitiv terapi etc. Så nu när du har ett bra midjemått, är fysisk aktiv och har en god självkänsla – hur ser ditt liv ut då? Vad är då möjligt?